in

34 de ani de la castigarea Supercupei Europei! Hagi: ”Plec la Steaua pentru o noua provocare. Am nevoie de trofee!”

Sursa foto: Arhiva Personala Gheorghe Hagi

Cele 293 de zile de glorie ale fotbalului romanesc… Acesta a fost timpul scurs intre castigarea Cupei Campionilor Europeni (7 mai 1986) si a Supercupei Europei (24 februarie 1987). Aceeasi campioana: Steaua! Intre cele doua trofee castigate s-a intercalat Cupa Intercontinentala, pierduta in fata lui River Plate, scor 0-1 (14 decembrie 1986, Tokyo).

Sursa foto: Picasa

Astazi aniversam 34 de ani de la cel de-al doilea trofeu continental si, totodata, ultimul al unui club din Romania. Victoria de la Monte Carlo a venit din piciorul lui Gheorghe Hagi… jucator adus doar pentru meciul contra campioanei URSS! Dar, dupa succesul din Principat, Hagi avea sa ramana in Ghencea pana in primavara lui 1990.

CITESTE SI: 30 de ani de la un transfer galactic! Povestea mutarii lui Gica Hagi la Real Madrid

Hagi a fost ”Eroul de la Monte Carlo” pentru clubul militar. Dar cum a aratat povestea din spatele acestui transfer pentru un singur meci? Ei bine, totul a inceput in ’82, mai devreme cu patru ani si jumatate de data jocului Supercupei din Principat!

In noiembrie 1982, Hagi, legitimat la FC Constanta, semnase un contract cu clubul ”ros-albastru”. Acordul a fost rupt dupa doar o luna! Pe 16 decembrie ’82, Hagi a dat o declaratie prin care isi exprima intentia de a juca pentru Sportul Studentesc, pentru a deveni student la Institutul de Educatie Fizica si Sport din Bucuresti, asa cum isi doreau si parintii sai. Contractul cu Steaua fusese considerat nul, deoarece jucatorul de la FC Constanta era minor, urmand sa implineasca 18 ani abia pe 5 februarie 1983! Clubul din Regie a profitat de eroarea Stelei, iar Hagi s-a transferat in vara lui ’83 la Sportul Studentesc.

Gheorghe Hagi in echipamentul Sportului Studentesc / Sursa foto: Arhiva Personala Gheorghe Hagi

In toamna lui 1985, ziaritul Radu Urziceanu anticipa faptul ca Sportul Studentesc este o palarie prea mica pentru talentul lui Hagi.

El trebuie sa joace intr-o echipa, sa se realizeze printr-o echipa… Sa nu ajungem sa spunem despre el ca despre acel ipotetic personaj al butadei care circula in lumea fotbalului: el bate cornerul si tot el trebuie sa dea cu capul, din careu”Radu Urziceanu in ziarul ”Sportul”.

Pe 14 decembrie 1986, chiar in ziua esecului Stelei din Cupa Intercontinentala, Hagi avea sa joace ultimul meci pentru Sportul. Acelasi scor negativ ca la Tokyo si pentru Hagi: 0-1, la Bacau, in Divizia A. Ca o ironie a sortii, Hagi pierdea ultimul meci in tricoul Sportului pe arena din Bacau, acolo unde debutase in prima diviziei, tot cu o infrangere!

Pauza de iarna avea sa-l duca in cantonamentul Stelei, pentru pregatirea meciului cu Dinamo Kiev. Intr-un an in care Steaua devenise campioana Europei, Hagi nu avea cum sa fie cel mai bun fotbalist al tarii.

CITESTE SI: TOP 3 – Golgheterii campionatului Romaniei din Anii ’80

La sfarsitul anului 1986, Hagi a iesit pe locul al 5-lea in ancheta initiata de ziarul ”Sportul” – cu 104 puncte. A fost depasit de stelistii Helmuth Duckadam (189,5 puncte), Laszlo Boloni (172 de puncte), Miodrag Belodedici (119 puncte) si dinamovistul Rodion Camataru (105 puncte).

Pe langa succesul Stelei de la Sevilla, Hagi intelesese ca evolutiile sale din startul Editiei 1986/87 nu erau la cote inalte…

”Sunt constient ca n-am fost cel de anul trecut, ca am avut unele scaderi. De multe ori, am vrut sa le rezolv eu pe toate pe teren”Gheorghe Hagi, intr-un interviu in ziarul ”Sportul” (29 decembrie 1986)

Si Hagi intelegea deja faptul ca avea nevoie de o noua provocare, iar meciul din Supercupa Europei putea sa-i arate directia! Practic, Hagi a fost ”detasat” la Steaua de catre clubul sau, Sportul Studentesc. Pe 26 februarie 1987, conform intelegerii, jucatorul urma sa revina la echipa din Regie…

24 februarie 1987 – in minutul 44, Hagi a sutat din lovitura libera, mingea a atins zidul sovietic si l-a pacalit pe portarul Cianov. A fost unicul gol al meciului, iar euforia l-a facut pe Gheorghe Hagi sa declare in ziarul ”Sportul”:

”Am castigat o mare finala, intr-o echipa de exceptie, cu colegi de exceptie si un antrenor de exceptie. M-am straduit sa fiu la inaltimea lor! Inscrierea golului nu este decat consecinta eforturilor echipei si, scuzati-mi lipsa de modestie, a inspiratiei mele, la lovitura libera!”

Succesul Stelei si evolutia lui Hagi au avut ecouri in Europa…

”Corriere della sera””Cursa victorioasa a echipei sovietice a fost intrerupta la Monte Carlo. Jucatorul numarul 1 al Europei, Igor Belanov, a fost eclipsat total de jocul excelent al romanului Gheorghe Hagi”.

”L’Equipe” ”De fiecare data cand romanii aveau balonul, apararea lui Dinamo Kiev era pe jaratec. Au fost necesare numeroase parade ale portarului Cianov, pentru a se evita un scor mai sever, mai ales in prima repriza, la actiunile lui Lacatus si Hagi”.

Concluzia jurnalistului francez Jean Phillipe Rethacker, de la ”L’Equipe” a fost cea mai clara in legatura cu evolutia lui Hagi:

”Acest numar 10 a dezvaluit o clasa de joc teribila, cateodata prin posibilitatile de accelerare a jocului, alteori, dimpotriva, punand apararea din fata sa pe picior gresit prin neasteptate schimbari de ritm, prin driblinguri si printr-o perfecta lovire a balonului”.

CITESTE SI: “Cainii rosii”, in lesa “Regelui”. Zece de la Hagi!

Cand a ridicat trofeul pe arena ”Stade Louis II”, Hagi a inteles ca ceva se schimbase. Meciurile mari din Europa erau pe placul sau. Si-a dat seama ca are nevoie de Steaua…

La Monte Carlo, Hagi a anuntat: ”Plec la Steaua pentru o noua provocare. Am nevoie de trofee!”. In tara, s-a declansat scandalul intre Sportul si Steaua. Si de aceasta data intervine Federatia, la fel ca in ’82. Dar, de aceasta data, Comitetul Executiv al FRF considera ca primeaza decizia fotbalistului! Hagi alege Steaua, dar cu conditia sa nu fie dat afara din facultate! Dorinta sa a fost respectata…

Cu toate acestea, colegii sai de la Sportul Studentesc l-au asteapta sa revina in Regie. Cel mai sigur de revenire a fost Gino Iorgulescu. Actualul presedinte LPF si-a lasat barba si a anuntat ca va renunta la ea in momentul in care Hagi se va intoarce la Sportul. Gestul sau l-a determinat pe stelistul Miodrag Belodedici sa-i spuna: ”O sa-ti creasca barba ca lui Nicolae Iorga, pana la brau”.

Dupa Monte Carlo, Hagi a ramas la Steaua, acolo unde jucasera idolii copilariei sale: Anghel Iordanescu si Ion ”Lita” Dumitru. In urma acestei decizii, Gavril Balint, campion european la Sevilla, i-a cedat lui Hagi tricoul cu numarul 10. Pe 8 martie 1987, Hagi a debutat pentru ”ros-albastrii” in Divizia A: 1-0 cu FC Arges.

Sursa foto: Lagaleriadelfutbol.blogspot

A venit pentru un meci… si a ramas sa joace in total 127!

Gheorghe Hagi la Steaua – 91 de goluri si 50 de pase decisive, in toate competitiile

Peste ani, Gheorghe Hagi avea sa declare in legatura cu transferul sau in Ghencea:

”A fost decizia mea sa raman la Steaua, nu a familiei Ceausescu!”

VIDEO / Golul lui Gheorghe Hagi din Supercupa Europei

24 februarie 1987, Monte Carlo – Supercupa Europei
Steaua Bucuresti – Dinamo Kiev 1-0
Gol: Hagi ’44
Steaua: Stangaciu – Iovan, Bumbescu, Belodedici, Barbulescu – Balan, Stoica, Boloni, Hagi (Balint ’84) – Lacatus (Majearu ’89), Piturca. Antrenor: Anghel Iordanescu
Dinamo Kiev: Cianov – Bal, Baltacea, Kuznetov, Demianenko – Evtusenko, Iakovenko, Rat, Zavarov (Morozov ’78) – Belanov (Mihailicenko ’75), Blohin. Antrenor: Valeri Lobanovski
Arbitru: Luigi Agnolin (Italia)

Scris de Ultima Faza

Buffon, record in Top 5 campionate ale Europei!

Moment unic in istoria Champions League!