in

Victoria din Austria si calitatea terenului. Meciurile in care Romania s-a facut de ras in lume din cauza gazoanelor

Sursa foto: Sport Pictures

Romania s-a instalat in fotoliul de lider in grupa din Liga Natiunilor, dupa victoria surprinzatoare din Austria, scor 3-2. Cum a fost posibil acest succes, putin previzibil pe hartie? Cu sigurata, un factor important l-a reprezentat terenul! Gazonul din Klagenfurt a fost la cote ridicate si, astfel, a permis Nationalei sa practice un joc specific tehnicii propriilor jucatori, ceea ce nu s-a intamplat in prima etapa, la egalul contra Irlandei de Nord, de la Bucuresti.

Cel mai mare esec tricolor – ratarea calificarii la Mondialul ’86 – se leaga si de starea terenului. In 16 octombrie 1985, Romania a fost invinsa, la Bucuresti, de Irlanda de Nord, pe un teren plin de pamant si apa. Sa consideram ca asa erau vremurile… Insa, in ultimii 20 de ani, cand tehnologia a ajuns la alt nivel, tricolorii au ratat multe calificari si din cauza gazoanelor execrabile. De foarte multe ori s-a intamplat ca jocul Romaniei sa fie mult mai convingator in jocurile din deplasare, datorita starii excelente a gazoanelor.

Fostul international Ciprian Marica a analizat foarte corect modul in care tricolorii au castigat la Klagenfurt. Marica este convins ca starea gazonul a fost importanta. In schimb, totul a fost in defavoarea tricolorilor, in egalul contra nord-irlandezilor.

“Ascultati-ma ce va spun, e vorba si de suprafata de joc! Altfel ar fi stat lucrurile daca nu jucam la Bucuresti pe un gazon prost. Pe un teren bun, am dovedit ca putem sa ne batem de la egal la egal cu orice echipa”Ciprian Marica, declaratie data pentru ProTV

In ultimele doua decenii, Romania s-a facut de rusine in lume, din cauza suprafetelor de joc execrabile. In anii 2000, tricolorii au jucat, de cele mai multe ori, in “orezaria” din Ghencea. A fost si o situatie in care Nationala a jucat “pe nisip”, pe fosta arena “Lia Manoliu”. In ultimii zece ani, Romania a avut parte de un nou stadion, construit la standarde inalte. Si, totusi, romanii au ridicat o noua arena, dar au pastrat gazonul de pe “Lia Manoliu”!

“Arena Nationala”, care a costat 235 de milioane de euro, a fost data in folosinta in 2011. In primele 18 luni, suprafata terenului a fost schimbata de patru ori! Asa s-a nascut si gluma cu denumirea stadionului: “Aratura Nationala”!

Mai avem nevoie si de iarba! Momentele in care Romania a socat lumea cu gazoanele din tara

Nationala, ingropata in gazon! Orasele Bucuresti, Constanta si Cluj-Napoca au fost pe harta rusinii din fotbalul mondial, din cauza suprafetelor de joc.

14 noiembrie 2001 – Mansa retur din barajul pentru Cupa Mondiala din 2002

Stadionul “Steaua”, Bucuresti: Romania – Slovenia 1-1

Sursa foto: Mediafax

Dupa 1-2 la Ljubljana, tricolorii nu aveau cea mai grea misiune pentru a intoarce scorul si a prinde biletele pentru Coreea de Sud si Japonia. Dar ploaia de la Bucuresti a transformat gazonul intr-un namol de o palma. Meciul putea fi jucat pe o alta arena, dar clasica superstitie – “Ghencea ne poarta noroc!” a primat! Tricolorii au ratat calificarea si din cauza namolului…

In urma cu 19 ani, in noroi, tricolorii au facut primul pas spre “Lumea a treia a fotbalului”. Acel dezastru a fost momentul in care s-a facut trecerea de la Generatia de Aur la Generatia Zero! Imaginea acelui baraj a fost data de Cosmin Contra intins in noroi, plangand ca un copil, si de Gheorghe Hagi, impietrit de primul esec din cariera de antrenor.

12 octombrie 2002 – Preliminariile Euro 2004

Stadionul “Steaua”, Bucuresti: Romania – Norvegia 0-1

Sursa foto: GSP
Sursa foto: Mediafax

Chiar daca a fost doar cel de-al doilea meci din grupa… a fost decisiv! Norvegienii ne-au batut si ne-au lasat in mocirla noastra! Parcursul din acele preliminarii ne-a aratat ca daca nu pierdeam cu Norvegia in Ghencea am fi fost la Turneul Final din Portugalia!

Dar noroiul a inghitit Nationala condusa de Anghel Iordanescu. Tricolorii au avut multe ocazii, insa au pierdut meciul in ultimele sase minute.

“Este cel mai prost teren pe care l-am vazut in viata mea!”Daniel Pancu, unul dintre atacantii Romaniei din meciul cu Norvegia

Cu noroiul pana la glezne, romanii au luptat din greu, dar ineficient in fata masivilor norvegieni. De multe ori, mingea s-a transformat intr-un bulgare de pamant!

29 martie 2003 – Preliminariile Euro 2004

Stadionul “Lia Manoliu”, Bucuresti: Romania – Danemarca 2-5

Am dat apa pe uscat! Culmea, cand s-a renuntat la superstitia “Ghencea”, Nationala s-a trezit prinsa intr-o noua plasa: a jucat cu Danemarca pe un teren chel, cu smocuri de iarba si nisip! Asa a aratat arena “Lia Manoliu”!

“Pentru a acoperi lipsurile, cei care s-au ingrijit de gazon au pus nisip in exces. Astfel au ramas celebre suturile lui Gica Popescu, Contra sau Mutu, care dizlocau si dunele de nisip” – comentariu, la vremea respectiva, in “ProSport”

A fost alt meci care putea intoarce soarta calificarii in favoarea tricolorilor. A fost o lupta fizica, din care romanii nu puteau iesi invingatori.

“Nu vreau sa va jignesc, dar cred ca mai bine ne chemati sa jucam cu voi undeva pe plaja, la mare. Nu stiu cum de aveti un astfel de gazon… Este incredibil! La un asemenea nivel, ma mir ca arbitrul a fost de acord sa jucam pe acest teren deplorabil” Jon Dahl Tomasson, marcatorul celui de-al treilea gol pentru danezi

13 octombrie 2007 – Preliminariile Euro 2008

Stadionul “Gheorghe Hagi”, Constanta: Romania – Olanda 1-0

Sursa foto: Sport Pictures
Sursa foto: GSP

In urma cu 13 ani, Romania si-a dorit sa joace pe un teren groaznic! In fata Olandei, principala adversara la calificare, tricolorii au decis sa joace pe stadionul din Constanta, pe unul dintre cele mai proaste gazoane din tara.

Strategia a fost ca “Portocala Mecanica”, o echipa tehnica, sa nu-si poata puna in joc “panza de pase”. Culmea, inaintea meciului, selectionerul Victor Piturca a criticat starea gazonului… de ochii lumii:

“Terenul asta e prea tare! Nu se poate juca pe un astfel de maidan!”

O masura de precautie din partea lui Piturca – daca iese prost, terenul este de vina! La ora meciului, pe terenul tare si denivelat a venit si o ploaie mocaneasca! A fost unicul moment in care gazonul prost a tinut cu Romania!

9 septembrie 2009 – Preliminariile Cupei Mondiale din 2010

Stadionul “Steaua”, Bucuresti: Romania – Austria 1-1

Socant! Meciul din urma cu 11 ani a declansat o moda pe stadioanele cu gazon prost din tara: iarba vopsita! Ca sa dea bine…

Pentru moralul tricolorilor, victoria in fata Austriei ar fi fost importanta. Terenul i-a avantajat pe austrieci, meciul semanand foarte mult cu cel din urma cu cinci zile, cand Romania si Irlanda de Nord au terminat la egalitate, 1-1!

Gigel Bucur, marcatorul golului tricolorilor, a declarat ca starea terenului din Ghencea a avut un rol hotarator in economia jocului: “Am ratat enorm, iar ei ne-au dat gol la singura ocazie. I-a avantajat si terenul! Pentru noi, gazonul a fost principalul adversar!”.

6 septembrie 2011 – Preliminariile Euro 2012

Stadionul “Arena Nationala”, Bucuresti: Romania – Franta 0-0

Sursa foto: AP
Sursa foto: GSP
Sursa foto: Adevarul
Sursa foto: GSP

A fost primul meci pe noua arena. Fara gol si fara gazon! Iarba adusa inainte de meci era uscata, motiv pentru care s-a decis sa fie vopsita! O victorie in fata Frantei ne-ar mai fi tinut putin in priza pentru calificare.

Strainii s-au luat cu mainile de par, cand au vazut starea suprafetei de joc…

“Terenul este impracticabil si foarte periculos! Avem deja o victima a acestui gazon: Evra! Arena Nationala este un adevarat paradox. Cum este posibil ca un asemenea stadion sa aiba un gazon atat de prost? Les Bleus au evoluat pe o plantatie de cartofi”cotidianul L’Equipe

“Gazon blestemat. Sub crampoanele jucatorilor, gazonul s-a rupt, aratand mai degraba ca o gradina presarata cu musuroaie de cartite” cotidianul L’Express

4 septembrie 2016 – Preliminariile Cupei Mondiale din 2018

Stadionul “Cluj Arena”, Cluj-Napoca: Romania – Muntenegru 1-1

Sursa foto: Digi 24

Gazonul a aratat oribil, cu multe portiuni de pamant la vedere, intr-un stadion modern, frumos si cochet. Iarba nu s-a regenerat la timp, din cauza festivalului Untold, care fusese cu o luna inainte. Astfel, cu o zi inaintea partidei, gazonul a fost vopsit, iar in ziua meciului a fost aruncata iarba pe teren, pentru a ascunde zonele cu pamant!

4 septembrie 2020 – Liga Natiunilor

Stadionul “Arena Nationala”, Bucuresti: Romania – Irlanda de Nord 1-1

Sursa foto: Sport.ro
Sursa foto: Sport.ro

Cu certitudine, egalul contra nord-irlandezilor nu se datoreaza, in principal, starii gazonului. Dar reprezinta una dintre cauze.

Tricolorii s-au plans de starea gazonului, dar au recunoscut ca asta nu e o scuza, in conditiile in care au jucat 56 de minute in superioritate numerica.

Cea mai plastica descriere a starii terenului din meciul cu Irlanda de Nord a facut-o fostul fotbalist Marcel Puscas, pentru DigiSport:

“Nu-ti trebuie o armata de oameni pentru a intretine un gazon ca cel de pe Arena Nationala. Prin anii’ 70, problema terenurilor se rezolva cu magarul. Si toate aratau impecabil! Un magar si un cilindru, vorbesc foarte serios! La Oradea, terenul se tavalugea cu doi magari, Gyussi si Gyuri, asa ii chema. Ei trageau acel cilindru”

In concluzie, avem toate motivele sa zambim ca meciul de baraj contra Islandei se va desfasura in deplasare! Si daca trecem mai departe, ramanem tot afara, la Budapesta sau Sofia!

Scris de Ultima Faza

Selectionerul Mirel Radoi, egalul lui Hagi, Razvan si Mircea Lucescu!

VIDEO | Record absolut pentru Ronaldo și două goluri magice pentru Portugalia! Messi e la 31 de goluri distanță de portughez