Acum 72 de ani, pe 21 noiembrie 1948, s-a nascut cea mai mare rivalitate din fotbalul romanesc. Primul meci jucat intre Steaua si Dinamo, atunci cand fotogafiile erau alb-negre, iar fotbalistii dadeau „goal”, nu gol. Hai sa vezi de ce zic asta…
Steaua-Dinamo si-a castigat dreptul de a fi numit derby-ul fotbalului romanesc, fiind si unul dintre cele mai cunoscute la nivel international, dar si unul dintre cele mai vechi derby-uri ale Estului alaturi de Partizan Belgrad-Steaua Rosie,TSKA Sofia-Levski, Ferencvaros-Ujpest sau Spartak Moscova-TSKA Moscova. Chiar daca nu esti dinamovist sau stelist, face parte din istoria fotbalului romanesc si cred ca ar trebui sa stii asta.
Incercand sa aflu cat mai multe despre primul derby al Romaniei, mi-am aruncat un ochi pe cronica meciului din ziarul Sportul Popular, semnata de Petre Gatu, tatal marelui handbalist de la Steaua, Cristian Gatu,care scria pe prima pagina: ,,O greseala, un goal!’’.
Coincidentele nu se termina aici. La primul derby jucat, antrenorul Stelei era Costel Valcov, fost selectionar al Romaniei, care, in 1954 ajunge pe banca lui Dinamo. Un lucru si mai curios e ca antrenorul lui Dinamo, Coloman Braun-Bogdan, a antrenat in 1948 si Dinamo, si Steaua, intrand in istorie drept primul antrenor al celor doua echipe! Nu multi antrenori din lume se pot lauda cu o asa performanta.
CITESTE SI S-a intamplat asa ceva doar cand Victor Piturca si Claudiu Raducanu au devenit golgheterii Romaniei!
Daca prima repriza a fost dominata de Steaua, Dinamo a echilibrat meciul in a doua parte si a reusit sa inscrie, dupa o greseala in apararea Stelei. S-a terminat 1-0 pentru Dinamo in punctul 0 al cursei dintre Ghencea si Stefan cel Mare. Chiar de la primul meci au existat momente tensionate, ca in orice derby! Din cronica meciului, aflam ca ,,inaintea incheierii partidei, la o degajare a halfului ros-albastrilor, Radin Dusan, extrema dinamovista, Carol Bartha si-a contrat serios adversarul. Dusan nu a ramas dator si l-a lovit peste fata pe dinamovist dupa ce mingea a fost repusa in joc’’.
CITESTE SI Noul stadion intra in posesia MApN-ului! Primul meci pe Ghencea pentru Steaua va fi contra FCSB 2
Daca esti curios cine erau jucatorii celor doua echipe si vrei sa aflii mai mult despre ei, asa aratau echipele primului derby din istorie.
CSCA (Clubul Sportiv Central al Armatei) a inceput cu Nicolae Sabaslau, Eugen Mladin, Aurelian Cernea, Vasile Nanciu, Radin Dusan, Stefan Onisie, Gica Popescu I, Andrei Mercea, Iosif Bartha, Andrei Frentz, Petre Moldoveanu. Antrenor:Colea Valcov.
CITESTE SI INTERVIU / Stelea: “Sa-i aratam respect lui Tatarusanu! A aparat fantastic”
Dinamo Bucuresti: Gheorghe Lazarescu, Florin Ambru, Caius Novac, Dumitru Ignat, Gheorghe Teodorescu, Ion Siclovan, Carol Bartha, Marin Apostol, Alexandru Petculescu, Jack Moisescu, Vasile Naciu. Antrenor: Coloman Braun.
De ce totusi este considerat Steaua-Dinamo singurul derby din Romania? Totul a plecat de la niste statistici simple: sunt cele mai iubite echipe din tara, daca luam in calcul numarul fanilor prezenti pe stadioane si audientele de la TV.
Sunt echipele care s-au intalnit de cele mai multe ori. Au dat si cei mai multi golgheteri. Si sunt cele mai titrate echipe din Romania.
CITESTE SI Golgheterii campionatului Romaniei din anii ’90, cand Nationala juca la Mondiale!
Un alt lucru interesant este ca sunt singurele echipe care nu au retrogradat niciodata. Asta sigur e o performanta daca ne uitam la ce se intampla in fotbalul romanesc in ultimul an, neluand in calcul ca retrogradare faptul ca Steaua e in Liga a 3a pentru ca a ajuns acolo din alte motive decat cele sportive.
Chiar daca in ultimul timp derby-ul si-a pierdut din intensitate, nu putem trece peste amintirile pe care le avem cu Steaua si Dinamo, chit ca tii sau nu cu una dintre echipe. Amintirile astea te fac sa ai asteptari, nu? Si asta ar trebui sa stie jucatorii, cu gandul asta ar trebui sa intre in teren. Ca cei care se uita la ei nu mai vor sa traiasca din amintiri. Vor din nou derby-uri de legenda.
La finalul sezonului 1948-1949, locurile ocupate de cel doua mari rivale au fost modeste: CSCS a terminat pe 6, iar Dinamo pe 8. Campioana a fost IC Oradea.
- IC Oradea 26 16 5 5 60-36 37 p
…………………………..
- CSCA București 26 10 9 7 58-53 29 p
…………………………..
- Dinamo 26 11 6 9 55-50 28 p